O NAMA

Osnivački odbor

Privatna ustanova Mješovita srednja „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla osnovana je slobodnom voljom osnivača i u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona.

Ideja za pokretanje inicijative za osnivanje škole nastala je 2018. godine na osnovu rezultata internih analiza rada Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzle. U periodu od 2018. do 2020. godine na području Tuzlanskog kantona realizovan je dvogodišnji,  sistematični i istraživački rad Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“ o opravdanosti  osnivanja jednog inovativnog modela škole, pri čemu su anketirani roditelji i učenici, obavljene pravno-ekonomske i pedagoško-umjetničke konsultacije sa relevantnim institucijama obrazovanja Tuzlanskog kantona, te drugim ustanovama, udruženjima, fondacijama i pojedincima iz oblasti obrazovanja, odgoja, kulture i umjetnosti u regiji. 

Na osnovu rezultata istraživanja izrađen je elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja koji je usvojen na Godišnjoj skupštini Udruženja „Pozorište mladih Tuzle“ Tuzla održanoj 26.5.2020. godine i Godišnjoj skupštini Udruženja „Mladi Tuzle“ Tuzla održanoj 29.5.2020. godine. Saglasnost na sadržaj elaborata i odluku o davanju saglasnosti za osnivanje škole izdalo je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dana 28.7.2020. godine.

 

Osnivači Mješovite srednje „Savremeno-umjetničke škole“ Tuzla  su:


Udruženje „Pozorište mladih Tuzle“ Tuzla

Adnan Mujkić, predsjednik

Magistar umjetnosti glumac i magistar pedagogije

Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla

Amila Beširović, predsjednica

Master dramski i audiovizuelni umjetnik

Mirzeta Hadžić – Suljkić

Doktor pedagoških nauka

Redovni profesor u penziji