KONKURS – Upis u prvom junskom roku (Školska 2023/24)
16 Maja, 2023
LIJEPE VIJESTI – Uskoro 2. Dani kreativne (samo)spoznaje
3 Juna, 2023
Slide 1

Razmjena učenika

RYCO Superschools Western Balkans
Međunarodna školska razmjena srednjoškolaca Zapadnog Balkana

Srednja „Savremeno - umjetnička škola“ Tuzla domaćin razmjene učenika Balkana

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla je tokom prošle godine zadovoljila izuzetno težak kriterij i nakon selekcije dobila je priliku biti jedna od finalista dugoročnog programa partnerstva međunarodne školske razmjene srednjoškolaca Zapadnog Balkana pod nazivom SuperSchools.

Potvrda je to sistematičnog i predanog rada na primjeni inovativnih metoda u odgoju i obrazovanju učenika u Tuzlanskom kantonu, ali i rezultat uspješne realizacije prošlogodišnje razmjene učenika Zapadnog Balkana.

To je program školskih razmjena RYCO Superschools Western Balkans kao dijela višedonatorskog projekta kojeg sufinansiraju Evropska unija i Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a provodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Regional Youth Cooperation Office (RYCO).

Namjera programa je podržati procese izgradnje mira i pomirenja, interkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih društvenih zajednica.

Period razmjene srednjoškolaca i profesora

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla će u periodu od 26.5 do 1.6.2023. godine, uz podršku Pozorišta mladih Tuzle, Turističke zajednice Grada Tuzla i Centra za kulturu Tuzla biti domaćin srednjoškolcima i profesorima Srednje stručne škole iz Bara, a u periodu od 23 – 29.9.2023. godine gostovati u Baru u Crnoj Gori.

Bogat program boravka u Tuzli kojeg su spremili učenici i profesori Savremeno – umjetničke škole započinje u petak, 26.5.2023. godine u 20.00h premijerom predstave „Hoću kući“ a nastavlja se promocijom turističkih potencijala i kulturno – historijskih znamenitosti Tuzle i Tuzlanskog kantona, realizacijom paketa pedagoških programa kroz primjenu elemenata dramske pedagogije i finalnim prikazivanjem rezultata rada kroz premijeru performansa o identitetu, kulturi dijaloga i nenasilju, premijerom programa teatra u obrazovanju na temu nasilja u vezama mladih, organizovanjem diskusija, okruglih stolova, projekcijama filmova, druženjem, zabavom, te izvođenjem gostujuće predstave „Prodavnica budućnosti“ iz Bugojna i prisustvom učenika i  profesora koncertu Zdravka Čolića.

U projektu ukupno učestvuju 24 osobe.

Koordinatori programa razmjene tokom 2023:

Amila Beširović, Adnan Mujkić, Marija Šuster i Ivana Kovač.

Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla na ovaj način, jedina škola u regiji, implementira savremeni pristup obrazovanju i odgoju srednjoškolaca koji je ovim projektom prepoznat i nagrađen prilika da učenicima uče na drugačiji način.

Čast nam je nositi naziv Superschool.

Ne propustite pogledati

Trenutno je u toku Konkurs za upis učenika/ca u prvom junskom roku školske 2023/24. godine raspisan do 09.06.2023. godine.

Želimo dobrodošlicu novoj generaciji savremenih srednjoškolaca.

Škola kreativne (samo)spoznaje!

© 2024 MSSUŠ Tuzla. Sva prava zadržana.

Škola kreativne (samo)spoznaje!

© 2024 MSSUŠ Tuzla. Sva prava zadržana.